piątek, 31 stycznia 2014

. Weekendowy Sernik Na Zimno z Truskawkami .


SERNIK NA ZIMNO


Składniki :

1kg - serków homogenizowanych waniliowych (ja użyłam 2 wiadereczka dostępne w Netto)

300 ml - śmietanki kremówki 30% lub 36%


3-4 łyżki kopiaste - cukru pudru


3 - łyżki żelatyny

2 galaretki - rozrobione w 900ml wody (smak dowolny)

owoce  - (jakie chcemy - ja użyłam swoich mrożonych truskawek)

biszkopty - np. okrągłe


Na początek przygotowujemy galaretkę w 900ml wody i wykładamy blaszkę papierem pergaminowym lub folią spożywczą.


(polecam patent z klamerkami, żeby nam papier " nie uciekał ":wink: :wink::wink: )



Masę serową zaczęłam od tego, że wyjęłam serki homogenizowane z lodówki - tak na pół godzinki, żeby nabrały temp. pokojowej. 
Śmietankę zaś mocno schłodzić w lodówce.
Żelatynę rozpuścić w około pół szklanki gorącej wody - trzeba ją chwilę mieszać, żeby się zupełnie rozpuściła.





Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Potem dodawałam po łyżce serki homogenizowane. 


Żelatynę ochłodziłam w kąpieli wodnej (w garnku z zimną wodą) i jak już była letnia, ale jeszcze nie stężała dolałam ją do masy - cały czas ubijając. 
Najlepiej byłoby, gdyby żelatyna i masa były w podobnej temp. - wtedy żelatyna nie zetnie się i nie postaną grudki. 
Dlatego też wcześniej wyjmujemy serki z lodówki. 
Śmietany natomiast nie polecam wcześniej wyjmować, bo może się nie ubić.





Na biszkopty powolutku wylewam masę serową (powoli, żeby biszkopty nie wypłynęły:-)).
Wkładam do lodówki - po ok. 15 minutach, jak lekko stężeje można już ułożyć owoce- ja dałam truskawki, ale z brzoskwiniamy też smauje wyśmienicie:-)



Po jakiejś pół godzinie można już wylewać ochłodzoną i lekko tężejącą galaretkę.
Ja robiłam sernik wieczorem, na drugi dzień rano był już wyśmienity - dlatego polecam robić na wieczór.


I uwaga trzeba się liczyć z tym, że niesamowicie wciąga i szybko znika !!!8-)8-)8-)

9 komentarzy:

  1. Wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki w zimie? Oj, zatęskniłam za tym smakiem :)
    Nie dziwię się, że sernik szybko znika, na pewno smakuje wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...zbunkrowałam je do zamrażalki zeszłego lata, by własnie zimą móc się nimi cieszyć ;) i oko i podniebienie :)

      Usuń
  3. ojejejjej ♥ już wiem czyj przepis ukradnę aby oczarować znajomych :>

    OdpowiedzUsuń
  4. mm ciasto z truskawkami - UWIELBIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie :) Bardzo bym chciała, żeby moje dzieci lubiły sernik na zimno. Bo dla siebie samej, nie chce mi się robić ;)

    OdpowiedzUsuń